Skip naar hoofdcontent
Techniek 4 mei 2022

Breid Mendix uit met Java en JavaScript

De voordelen van low-code, zonder beperkingen.

“Is een low-code platform als Mendix niet heel beperkend?” Die vraag krijgen we regelmatig en het antwoord is kort: nee! Mendix vormt een hele fijne basis, waardoor je apps sneller en simpeler ontwikkelt. Maar het hoeft niet bij die basis te blijven. Die kun je namelijk eindeloos uitbreiden. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Waarom zou je eigenlijk voor low-code kiezen?

Laten we die vraag eerst eens beantwoorden. Een aantal redenen om voor een low-code platform als Mendix te kiezen:

  • Je kunt je apps opbouwen met standaard bouwblokken. Daardoor ontwikkel je apps in een veel sneller tempo, zonder in te leveren op de kwaliteit.
  • Door de visuele builder kunnen ook medewerkers met weinig programmeerervaring apps bouwen en uitbreiden. Fijn, want ervaren developers zijn moeilijk te vinden en duur.
  • In Mendix zijn veel onderdelen van het ontwikkelproces gestandaardiseerd. Dat maakt je apps stabiel en voorkomt bugs.

Klinkt goed toch? Maar doordat de basis van Mendix zo simpel en gestandaardiseerd is, ontstaat al snel het idee dat je er geen complexe dingen in kunt bouwen. Die mythe gaan we vandaag ontkrachten. 

Je kunt vrijwel alles bouwen in Mendix

Mendix is opgebouwd uit een aantal programmeertalen: HTML, CSS, JavaScript en Java. En het mooie? Alles wat je in deze talen kunt bouwen, kun je ook aan Mendix toevoegen. Je kunt dus gebruik maken van alle voordelen van low-code, zónder dat dit je hoeft te beperken.

Bouw custom widgets met JavaScript

Je bouwt een Mendix app op door middel van standaardelementen. Soms loop je hierbij tegen beperkingen aan. Wat als een element er anders uit moet zien of zich anders moet gedragen? Dan kun je een custom widget bouwen, met behulp van HTML, CSS en JavaScript. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een specifieke kaartfunctie, een afwijkende indeling van je scherm of een unieke functionaliteit voor jouw business. De widget kun je vervolgens samen met de standaard Mendix-componenten inzetten.

Meer weten over custom widgets? We schreven er meer over in dit artikel.

Gebruik Java om functionaliteiten toe te voegen aan de back-end van Mendix

Je kunt ook functionaliteiten toevoegen aan de back-end van Mendix. Dat doe je met Java, een programmeertaal die draait op de server. Door de jaren heen hebben wij voor onze klanten heel wat van dit soort functionaliteiten  gebouwd. Een aantal deze functionaliteiten bieden we nu aan als standaardmodules, omdat veel klanten hier behoefte aan bleken te hebben. Deze modules laten mooi zien wat je met Java kunt doen in Mendix:

JamAuditLog: audit logging

Standaard zit er in Mendix geen audit log-functionaliteit. Veel klanten hebben hier wel behoefte aan en daarom besloten wij hem te bouwen.

Wat kun je met deze module?
  • Alle activiteiten binnen je Mendix-omgeving volgen en onderzoeken wie, wat, wanneer heeft gewijzigd
  • Security compliance: soms zijn audit logs nodig voor security compliance-programma?s en -certificaten, daar kun je deze module voor gebruiken
  • Het analyseren en oplossen van bugs

Met behulp van onze Java-module onderscheppen we wat er op de server gebeurt. Vervolgens wordt die informatie weggeschreven in een systeem naar keuze, zoals de Mendix log, Splunk of Papertrail.

WordTemplater

Mendix biedt beperkte mogelijkheden voor documentgeneratie. Daarom bouwden wij WordTemplater, een module die veel meer kan. 

Wat kun je met deze module?
  • Een template in MS Word maken, dat je in Mendix gebruikt om documenten (in grote aantallen) te genereren
  • Totale controle over de styling in MS Word (geen styling nodig in Mendix)
  • Documenten visueel indelen en ontwerpen
  • Makkelijk samenwerken met anderen
  • Documenten in grote aantallen genereren

Een robot besturen met Mendix? Het kan!

Deze maand gaven wij een workshop programmeren aan kinderen met autisme op een middelbare school. We gingen aan de slag met Finch, een robot die allerlei toffe dingen kan. Hij kan alle kanten op bewegen, heeft lampjes en maakt geluid. Ook heeft hij geluids- en afstandssensoren. En het leukste? Je kunt deze robot aansturen met Java en dus ook met Mendix! 

Wij hadden de benodigde stukjes code alvast in Mendix gezet, zodat de kinderen Mendix als een soort afstandsbediening konden gebruiken. Daarin moesten ze eerst een foutje oplossen en toen kon het plezier beginnen. Ze lieten de robots bijvoorbeeld eigen bedachte dansjes doen, door een reeks acties achter elkaar te zetten. En we eindigden met een spannende race. Zo zie je maar: Mendix kent ?cht geen beperkingen. Je kunt er zelfs een robot mee besturen.

Loop jij tegen beperkingen aan in Mendix?

Armando Jacobus

Werk je al met Mendix en loop je tegen beperkingen aan of heb je bijzondere wensen? Grote kans dat wij het voor je kunnen regelen. Leg je idee gerust aan ons voor en wij denken graag met je mee.

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?