Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 1 april 2022

Customize jouw Mendix app met widgets

Met het low-codeplatform Mendix bouw je simpel goedwerkende apps, zelfs als je niet veel programmeerervaring hebt. Complexe code wordt vervangen door een visuele builder waarin je jouw apps met standaard bouwblokken opbouwt. Hierdoor kun je apps in snel tempo ontwikkelen, zonder in te leveren op kwaliteit.

De beperkingen van no-code in Mendix

In de visuele builder van Mendix zet je met behulp van standaardelementen snel een app in elkaar die voldoet aan jouw wensen. Als je wilt, zonder ook maar een regel code te schrijven (no-code). Dat maakt deze manier van ontwikkelen super toegankelijk en zeker met het huidige tekort aan goede developers is dat fijn. Maar je zult merken dat je soms toch iets wilt toevoegen wat afwijkt van de standaard. Een specifieke kaartfunctie, een afwijkende indeling van je scherm of een unieke functionaliteit voor jouw business bijvoorbeeld. Dan loop je al snel tegen grenzen aan. De oplossing?

Door custom widgets wordt alles mogelijk

Je kunt de standaardelementen in Mendix uitbreiden met custom widgets. Deze widgets ontwikkel je met behulp van HTML, CSS en JavaScript en vereisen dus wat programmeerkennis. Ze maken de mogelijkheden voor je app eindeloos. Kleur, vorm, positie, functionaliteit? wat je in die talen kunt programmeren (en dat is vrijwel alles), kun je omzetten in een widget. Vervolgens kun je de widget samen met de standaard Mendix-componenten inzetten. Wil je de widget voor meerdere apps gebruiken? Dat kan. Je kunt hem eventueel zelfs delen via de Marketplace van Mendix. Ondertussen behoud je de voordelen van low-code. De basis blijft bestaan uit standaardelementen en de custom widgets voegen daar maximale flexibiliteit aan toe.

Bouw custom widgets met React

Eerder bouwde je custom widgets voor Mendix binnen het Dojo-framework. Dit framework had een steile leercurve en je kon je kennis vervolgens alleen binnen Mendix inzetten. Niet ideaal. Inmiddels is dit gelukkig veranderd en nu kun je jouw custom widgets bouwen met React JS of React Native. React is een populaire JavaScript library: een bibliotheek van elementen die je naar wens kunt gebruiken en aanpassen. React en Mendix complementeren elkaar goed, waardoor ze samen nog krachtiger worden. React is een vrij kleine library en is daardoor makkelijk te leren. Bovendien is React een waardevolle toevoeging aan je skillset als developer, ook als je niet met Mendix werkt.

De standaardelementen kun je in beperkte mate aanpassen. Daardoor kan er eigenlijk niks fout gaan. Meestal is dat een groot voordeel, maar soms is het ook een beperking. Want wat als je toch specifieke wensen of eisen hebt voor jouw app? Met custom widgets worden de mogelijkheden eindeloos.

Leer zelf widgets maken, ook als je nog niet kunt programmeren

Heb jij inmiddels wat ervaring met het bouwen van apps in Mendix, maar wil je meer? Dan hebben we goed nieuws voor je. In onze 5-daagse cursus ‘Custom widgets bouwen voor Mendix’ leer je namelijk alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met custom widgets. Oók als je nog geen ervaring hebt met HTML, CSS en JavaScript. Wij nemen je stap voor stap mee in het proces en leren je ondertussen alles wat je nodig hebt. Aan het einde van de training ben jij in staat om simpele, maar krachtige widgets te bouwen en te implementeren in je app.

Wat je leert in het kort:

– De basis van HTML, CSS en JavaScript
– React JS en React Native
– Het toevoegen van custom kaartfunctionaliteiten
– Custom widgets bruikbaar maken voor Mendix

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?