Skip naar hoofdcontent
Techniek 24 april 2023

De voordelen van Mendix én wanneer het misschien minder geschikt is

Is Mendix de juiste keuze voor jouw organisatie of project? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van die vraag. Mendix biedt namelijk heel vaak grote voordelen, maar soms kun je beter voor een andere optie gaan. Wij vertellen je graag het eerlijke verhaal, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wanneer biedt Mendix de grootste voordelen voor je?

Als je iets wilt ontwikkelen dat procesgericht is

Mendix is voornamelijk gericht op het digitaliseren en automatiseren van processen. Het is dus zeer geschikt voor het bouwen van bijvoorbeeld een backoffice, portaal, formulier of workflow. Bekijk bijvoorbeeld eens onze case over Erfrechtplan. De adviseurs van Erfrechtplan moesten na gesprekken met klanten nog veel handelingen handmatig uitvoeren en verwerkten de informatie vervolgens op drie verschillende plekken. Nu gebruiken zij een Mendix-applicatie om de informatie tijdens het gesprek in te voeren en vervolgens wordt alles automatisch verwerkt. Voor dit soort zaken is Mendix heel erg geschikt. Of kijk eens wat we deden voor TeamGrow. Zij gebruikten eerst een Excelbestand om hun teamleden periodiek vragen te stellen over het functioneren van hun team. In Mendix hebben we dit proces volledig geautomatiseerd.

Als je efficiënt veel apps wilt ontwikkelen en doorontwikkelen

Wil je veel apps ontwikkelen en doorontwikkelen? Dan is Mendix waarschijnlijk een goede keuze voor je. Het ontwikkelen van apps wordt met Mendix namelijk een stuk efficiënter. Onder andere door het gebruik van bouwblokken en workflows. Ook het beheren van apps is in Mendix eenvoudig. Bekijk bijvoorbeeld eens onze case van gemeente Rotterdam. Zij hebben inmiddels meer dan 100 apps gebouwd. Zonder Mendix zou het bouwen, doorontwikkelen en beheren van deze apps een heel stuk complexer en tijdrovender zijn.

Als je zowel een webapplicatie als een mobiele applicatie wilt bouwen

Als je zowel een webapplicatie als een mobiele applicatie wilt bouwen, betekent dat normaal gesproken dubbel werk. Omdat er voor dit type apps vaak andere programmeertalen en logica worden gebruikt, heb je ook andere kennis nodig (en soms verschillende partijen). Bij Mendix is dat niet zo. Je kunt zowel je webapp als je mobiele app in Mendix bouwen, waardoor je dezelfde programmeertalen en logica kunt gebruiken. Bovendien kun je voor alle applicaties dezelfde databronnen inzetten. Dit levert een grote besparing op in tijd en geld. Bovendien maakt het je minder afhankelijk van externe partijen.

Als veiligheid belangrijk is

Is veiligheid belangrijk voor je? Mendix is een erg veilig platform en wordt onder andere ingezet door banken, gemeenten en justitie. Het platform wordt continu gecontroleerd op veiligheidslekken en geüpdatet. Het is ook ISO-gecertificeerd. Laat je jouw applicatie op de traditionele manier ontwikkelen? Dan moet je dit soort zaken zelf regelen en dat gebeurt bijna nooit zo grondig als bij een platform als Mendix.

Als je snel mee wilt kunnen met nieuwe trends

Mendix wordt doorlopend geüpdatet en er worden regelmatig nieuwe features toegevoegd. Zo zitten er sinds een tijdje ook AI-toepassingen verwerkt in Mendix. We schreven daar onlangs nog een artikel over. Door te werken met een platform als Mendix ga je eigenlijk automatisch mee met de trends in appontwikkeling. Zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen.

Als je niet afhankelijk wilt zijn van een technisch partner

Laat je een applicatie op de traditionele manier ontwikkelen? Dan zal de technische partij waarschijnlijk zelf kiezen welke programmeertalen, frameworks en bibliotheken ze gebruiken. Dat maakt het soms lastig voor een andere partij om het beheer van de applicatie over te nemen. Bij Mendix heb je dat probleem niet. Je bouwt volgens de standaarden van Mendix, waardoor elke partij die bekend is met Mendix het beheer eenvoudig over kan nemen.

Wanneer is Mendix niet de beste keuze?

Wij zijn gespecialiseerd in Mendix, maar we zien het niet als de holy grail. Soms is Mendix ook niet de juiste keuze. Bijvoorbeeld in deze gevallen:

Wanneer je kiest voor een eenmalige app zonder doorontwikkeling

Mendix biedt vooral voordelen als je snel applicaties wilt bouwen en doorontwikkelen. Je  kunt in Mendix bouwblokken hergebruiken, snel workflows creëren en zonder kennis van code aanpassingen doen. Wil je eenmalig een app bouwen en daar verder niet veel aan doorontwikkelen? Dan kan Mendix nog steeds een goede keuze zijn, maar zul je minder merken van deze voordelen.

Als je een bestaand systeem wilt uitbreiden

Wil je een bestaand systeem (dat niet is gebouwd in Mendix) uitbreiden en het ook echt in je systeem integreren? Dan is het niet handig om daar Mendix voor te gebruiken. Wil je echter een losstaand deel van een proces door Mendix laten oppakken? Dan is Mendix wél handig. Mendix is namelijk met heel veel systemen te koppelen, waardoor je data simpel tussen Mendix en je bestaande systeem kunt laten uitwisselen.

Als je een website, webshop, social platform of game wilt ontwikkelen

Zoals gezegd is Mendix vooral geschikt voor procesgerichte applicaties. Wil je een website, webshop, social platform of game ontwikkelen? Dan is Mendix daarvoor minder geschikt. Dit soort toepassingen worden standaard niet door Mendix ondersteund. Dan kun je dat alsnog zelf toevoegen met traditionele code, maar dan zit Mendix je wat ons betreft meer in de weg dan dat het je helpt. Wat wél kan: Mendix combineren met iets anders. Bouw bijvoorbeeld je website in WordPress, maar bouw je klantenportal in Mendix en koppel die vervolgens aan elkaar.

Benieuwd of Mendix voor jou de beste keuze is?

We denken graag met je mee. 

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?