Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 20 oktober 2020

Progressive web application (PWA) bij Mendix

Op 1 september vond Mendix World online plaats, het grootste Low-Code evenement van de wereld. Hier kondigde Mendix een innovatie aan die het voor veel bedrijven makkelijker gaat maken om een app te ontwikkelen.

We hebben het over: De Progressive Web Application. Binnenkort wordt het mogelijk om een PWA te ontwikkelen met Mendix. In de tussentijd leggen we graag uit wat dit inhoudt en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat is een PWA?

We kunnen wel alle technische onderdelen van een Progressive Web Application gaan uitleggen, maar het is makkelijker om het zelf te zien, op je eigen smartphone of computer:

 1. Ga naar https://appsco.pe/
 2. Hier zie je PWA?s die momenteel op de markt zijn. Kies er eentje uit en klik op ‘Launch app’. Nu opent de applicatie in de webbrowser (gewoon een website dus).
 3. Bekijk je de website op een smartphone, dan verschijnt er mogelijk een knop met ‘installeren’. Zo niet, bijvoorbeeld op een Iphone, moet je kiezen voor ‘Toevoegen aan begin scherm’. Op de desktopversie verschijnt rechts in de adresbalk een plusje met de optie om te installeren. Het verschilt per browser hoe je een PWA kan installeren, dus mogelijk moet je even zoeken voor jou specifieke browser.

De app is nu geïnstalleerd op je apparaat, net als een normale app. Hierdoor heb je altijd toegang tot de app, zelfs als je offline bent.

Hoe werkt een PWA?

Als je een mobiele app wilt ontwikkelen, dan had je onder andere de keuze uit een webapplicatie, een native app en een hybride app.

 • Webapplicaties zijn simpelweg de mobiele versie van een website. Deze kun je dus niet downloaden en offline gebruiken.
 • Native apps zijn ontwikkeld voor één platform (zoals Android of iOS), in de bijbehorende programmeertaal. Wil je dus dat de app op beide besturingssystemen werkt, dan moeten er twee losse apps gebouwd worden.
 • Hybride apps zijn slechts een schilletje om een webpagina heen. Dit is een verouderde techniek en wordt niet meer aanbevolen.

De Progressive Web Application is een relatief nieuwe ontwikkeling, en fungeert als een soort webapplicatie en native app in één. Waar je normaal gesproken twee verschillende apps nodig hebt voor het web en het device, werkt de PWA op beiden tegelijk.

Voordelen

Dit heeft vele voordelen, waaronder een enorme besparing in tijd en ontwikkelkosten. Er hoeven namelijk geen losse applicaties te worden gebouwd voor elke toepassing, maar er kan in één keer ontwikkeld worden voor alle devices. Smartphone, desktop of tablet; de app werkt op allemaal en bereikt dus een veel groter publiek.

Daarnaast heb je bij een PWA niet meer te maken met een Appstore, want de app is te downloaden vanaf je eigen website. Hierdoor heb je geen last meer van de nadelen van de Appstore, waaronder de kritische keuring van de app, de lange doorlooptijd van productie, eventuele happen uit je verdienmodel, etc. Met een PWA houd je dus veel meer autoriteit over je eigen app.

Hoewel de app dus niet gevonden kan worden in de App store, ondersteunt hij wel SEO. Omdat de PWA webbased is, kunnen de zoekmachines hem goed uitlezen. Daardoor kan de app goed gevonden worden in Google en andere zoekmachines.

Kortom, een PWA is sneller, makkelijker en goedkoper om te ontwikkelen.

Welke app voor jouw bedrijf?

Hieronder vind je een overzicht van de grootste verschillen tussen PWA en Native applicaties

Kies PWA als?
 • De app op mobiel, tablet en desktop (offline) moet kunnen werken
 • De app te downloaden moet zijn vanaf je eigen website
 • De app vindbaar moet zijn in de zoekmachines (SEO)
 • Je snel en goedkoop wilt kunnen ontwikkelen
 • De app bedoeld is voor B2B of juist voor intern gebruik
 • De native functies die je wilt gebruiken beschikbaar zijn (contacten, Bluetooth of NFC zijn nog niet mogelijk)
Kies Native als?
 • De app alleen voor mobiel en tablet bedoeld is
 • De app te downloaden moet zijn vanuit de Appstore
 • De app vindbaar moet zijn in de Appstore
 • Hoogst haalbare performance belangrijk is
 • Iedereen de app moet kunnen downloaden
 • Je alle native functionaliteit wilt kunnen gebruiken

Meer weten over de Progressive Web Application?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?