Van een professioneel IT-bedrijf heb je bepaalde verwachtingen. Denk aan het bouwen van een betrouwbare en schaalbare applicatie en het kunnen oplossen van fouten. In dit artikel leggen we uit hoe wij deze service kunnen garanderen.
Bij JAM-IT werken we met een aantal kwaliteitsstandaarden, die ervoor zorgen dat applicaties op een veilige, betrouwbare manier gebouwd worden. Deze zaken zijn standaard ingebouwd in low-code platforms zoals Mendix, maar gelden ook als wij traditioneel programmeren. Hieronder leggen we de standaarden kort uit aan de hand van veelgestelde vragen.
Ik wil een wijziging terugdraaien, hoe werkt dat?
Alle code voor de applicatie wordt opgeslagen op één plek (de codebase), die op verschillende omgevingen kan draaien. Zo kun je werken in verschillende versies van dezelfde codebase. De wijzigingen in elke versie worden bijgehouden door middel van versiebeheer. Mocht er iets fout gaan, dan kan er een vorige versie teruggezet worden waarin die fout nog niet voorkwam.
Hoe testen we de applicatie zonder priv? gevoelige data te gebruiken?
Elke omgeving waarin de applicatie draait (testomgeving, productieomgeving, etc.) wordt apart geconfigureerd. Dit betekent dat de app in de testomgeving anders is ingesteld dan in de productieomgeving. Denk bijvoorbeeld aan een mail versturen in de testomgeving – je wil niet dat die bij de eindgebruikers belandt. En ook de gegevens van de productieomgeving moeten uit privacy overwegingen niet beschikbaar zijn in de testomgeving.
Hoe garanderen jullie de kwaliteit van de code?
Na het bouwen van elk nieuw stukje functionaliteit, gaat de code door onze kwaliteitscontrole heen: JamOps. Deze tool controleert of de nieuwe versie voldoet aan de kwaliteitseisen, voordat hij mag worden doorgezet naar de test omgeving.
Hoe wordt mijn data beveiligd?
Alle data wordt versleuteld opgeslagen in de database. Deze database is nooit te benaderen vanaf het internet. We zorgen ervoor dat de communicatie met de server veilig is, door middel van een versleutelde verbinding (https/ssl). Daarnaast configureren we welke gebruiker toegang heeft tot welke data door middel van access rules.
Hoe lossen jullie problemen op binnen de app?
Als er iets fout gaat, dan is het belangrijk dat we die fout kunnen opsporen. Dit doen we door logs bij te houden; lijsten van gebeurtenissen die per tijdstip worden bijgehouden. Hierin kunnen we de fout terugvinden, analyseren wat er is gebeurd, en het oplossen.
Er bestaan daarnaast ook logs die bijhouden wie wat wanneer heeft gewijzigd (audit log) en is er een dagelijkse kopie van de data (back-up) zodat data altijd terug te halen is.