Skip naar hoofdcontent
Product en tools 5 maart 2023

Mendix 10 komt in juni: wat kun je verwachten?

In juni komt de nieuwste versie van Mendix uit: Mendix 10. Wat kun je van deze nieuwe versie van Mendix verwachten? En wat betekent het voor jou als je nu een oudere versie van Mendix gebruikt? Je leest het in dit artikel.

Wat we al weten over Mendix 10

Mendix is continu in ontwikkeling en er verschijnen regelmatig kleinere updates. Elke 2 jaar brengt Mendix een zogenaamde major release uit. Bij zo’n major release worden er grotere veranderingen doorgevoerd. In juni is het weer tijd voor zo’n major release en komt Mendix 10 beschikbaar. Over wat er precies gaat veranderen is nog niet veel bekend. Dit is wat we wel weten:

Git support

In de nieuwe versie stapt Mendix voor versiebeheer over van Subversion (SVN) naar Git. SVN is ouder en beperkter dan Git en Mendix ziet Git als de toekomst. Mendix doet er alles aan om de overstap naar Git zo makkelijk mogelijk te maken. Onder andere door nu al aan te kondigen dat deze wijziging eraan komt. Ook is Git al een tijdje als optie beschikbaar voor oudere versies van Mendix en is het in Mendix 9.20 zelfs al de standaard. Zo kun je nu alvast rustig de nodige maatregelen treffen.

Wat wij verwachten (of hopen)

Er is dus nog heel weinig bekend over wat deze nieuwe versie van Mendix zal brengen. Natuurlijk hebben wij wel ideeën. Laten we eens in onze glazen bol kijken en wat voorspellingen doen.

Een groeiende inzet van AI

Mendix zal in deze versie ongetwijfeld weer nieuwe features toevoegen die het ontwikkelproces makkelijker en efficiënter maken. Mogelijk zullen er in Mendix 10 meer kant-en-klare templates en workflows beschikbaar zijn. Wij verwachten dat AI hier een flinke rol in zal spelen. AI kan bijvoorbeeld bepaalde repeterende taken uit handen nemen of suggesties doen voor logica.

Mac-ondersteuning

Wij hopen dat Mendix in deze versie hun belofte nakomt om de ontwikkelomgeving van Mendix ook op Mac beschikbaar te maken. Daardoor zou het platform nog toegankelijker worden voor ontwikkelaars. Nu kun je de ontwikkelomgeving van Mendix alleen in Windows gebruiken. 

Moet ik overstappen naar Mendix 10?

Als je nog met met Mendix 7 werkt

Gebruik je nog Mendix 7? Dan is het is heel belangrijk dat je snel overstapt naar een hogere versie. Zodra versie 10 uitkomt krijgt versie 7 namelijk geen updates meer. Dat levert veiligheidsissues op. Het is in principe genoeg om te upgraden naar versie 8 of 9. Dat maakt de stap wat kleiner. We raden aan om uiteindelijk wel de overstap naar versie 10 te maken, eventueel met tussenstappen. Elke versie komt namelijk met nieuwe modules en features, die het werk van je ontwikkelaars makkelijker en effici?nter maken. Die loop je mis als je met oudere versies blijft werken.

Als je met Mendix 8 of 9 werkt

Deze versies blijven updates ontvangen, maar toch raden wij sterk aan om over te stappen naar versie 10. Eigenlijk is het de bedoeling dat je Mendix continu blijft upgraden, want bij elke upgrade wordt het platform krachtiger. Er komen modules en features bij en het wordt de ontwikkelaar steeds makkelijker gemaakt. Door te upgraden zorg je er dus voor dat je ontwikkelaars in kortere tijd meer voor elkaar krijgen. Zonde als je die kans laat liggen.

Wat moet ik doen als ik wil overstappen?

Heb je de afgelopen tijd goed geüpdate en werk je met een recente versie van Mendix? Dan kost het upgraden naar Mendix 10 waarschijnlijk niet veel tijd en zal het weinig impact hebben op je draaiende applicaties. Gebruik je nog een oudere versie van Mendix? Dan kan upgraden naar versie 10 wat meer voeten in aarde hebben. Mendix heeft een upgrade guide die je door het upgradeproces leidt. Laat het upgraden uitvoeren door een specialist, zodat je zeker weet dat het goed gaat.

Wij zijn benieuwd wanneer Mendix meer loslaat over de nieuwe mogelijkheden in Mendix 10. Je hoort van ons zodra we meer weten.

Volg je ons al op LinkedIn? Dan weet je zeker dat je niks mist.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?