Skip naar hoofdcontent
Product en tools 22 maart 2023

Zitten developers door AI straks zonder werk? Een kijkje in de toekomst

Er is een grote kans dat low-code op korte termijn de standaard manier wordt om apps te ontwikkelen. Ondertussen is AI-technologie krachtiger en toegankelijker dan ooit. ChatGPT groeide in recordsnelheid naar 100 miljoen gebruikers. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de manier waarop we apps in de toekomst ontwikkelen? Zitten alle traditionele developers straks zonder werk? Wij denken van niet. We denken zelfs dat hun werk veel leuker wordt. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

AI wordt al volop ingezet door developers

AI-technologie wordt natuurlijk al heel lang gebruikt binnen apps. Daardoor geeft Siri je een passend antwoord, raadt Netflix je series aan die je daarna inderdaad wilt bingen en kan je telefoon je gezicht herkennen.

Maar tegenwoordig speelt AI ook een steeds grotere rol in het ontwikkelproces van apps. AI is dan niet meer de functionaliteit, maar AI bouwt de functionaliteit. (Zou AI binnenkort ook nieuwe AI kunnen creëren? Inception?) Tools als CodePilot en ChatGPT worden nu al gebruikt om logica te schrijven of om bestaande code te refactoren. En de resultaten zijn verbluffend goed. Soms is de code die je terugkrijgt direct bruikbaar en soms wijst de AI je in elk geval in de juiste richting. Dat bespaart enorm veel tijd, zeker voor developers die nog wat minder ervaring hebben. 

AI & low-code vormen samen een sterk alternatief voor traditioneel development

Low-code helpt bij het versimpelen, versnellen en verbeteren van het ontwikkelproces. Ook AI draagt bij aan deze doelen. Geen wonder dus dat low-code platforms nu al AI in hun oplossingen verwerken om het ontwikkelaars nog makkelijker te maken. Een krachtige combinatie.

Mendix heeft een tijd terug bijvoorbeeld Mendix Assist geïntroduceerd. Mendix Assist bestaat momenteel uit twee virtuele co-developer bots: MxAssist Logic Bot en MxAssist Performance Bot. Beiden worden ze al veelvuldig gebruikt door Mendix-gebruikers.

MxAssist Logic Bot

In Mendix bouw je logica in de vorm van microflows. MxAssist Logic Bot is ontwikkeld door meer dan twaalf miljoen van deze microflows te analyseren. Deze werden in de afgelopen 10 jaar door Mendix-gebruikers gebouwd. Zo kon Mendix achterhalen wat de best practises op het gebied van microflows waren. Als een Mendix-ontwikkelaar nu een microflow bouwt, geeft deze bot suggesties op basis van die best practises. Inmiddels wordt ongeveer 40% van alle microflow-activiteiten gecreëerd met behulp van de MxAssist Logic Bot. 

MxAssist Performance Bot

MxAssist Performance Bot inspecteert je project in real time en controleert deze op de naleving van best practises op het gebied van performance. De bot doet vervolgens aanbevelingen of lost het direct voor je op. MxAssist Performance Bot is gebouwd met behulp van de statistische analyse van duizenden geanonimiseerde Mendix-projecten. Zo heeft het veelvoorkomende anti-patterns en best practices voor de ontwikkeling van microflows, domeinmodellen, pagina’s, beveiliging en meer aangeleerd.

Wij verwachten dat Mendix de komende tijd meer slimme toepassingen zal toevoegen, die ondersteund worden door AI. Misschien gaan we daar al meer van zien in de nieuwe versie van Mendix die dit jaar in juni uitkomt?

Zo ontwikkelen we de apps van de toekomst

Sommige mensen worden wat zenuwachtig van de huidige ontwikkelingen. Wij zijn eigenlijk vooral heel enthousiast over de toekomst. AI maakt ons werk als developer nu al makkelijker en dat gaat de komende tijd waarschijnlijk een flinke vlucht nemen. Dit voorspellen wij:

AI-assisted development wordt de standaard

Uiteindelijk kunnen we AI waarschijnlijk in natuurlijke taal vertellen wat we willen. De AI geeft ons vervolgens in recordsnelheid de logica terug, met steeds minder fouten. Dat betekent dat we zelf nauwelijk code meer hoeven te schrijven. Zijn er dan geen developers meer nodig die code kunnen schrijven? Wij denken dat het zover niet zal komen. Uiteindelijk moet de code die AI genereert namelijk wel gecontroleerd en aangepast kunnen worden. Daarvoor zijn developers nodig. AI zal het werk van developers dus niet overnemen. Maar blijf je als developer vasthouden aan de traditionele manier van developen? Dan word je waarschijnlijk snel ingehaald door de developers die AI wel omarmen. Je zult dus een keer op deze trein moeten springen.

Het werk van developers verandert (en wordt leuker)

Op dit moment bestaat het werk van developers uit heel veel repeterend werk. Dat werk wordt overgenomen door AI. Dat betekent dat developers zich met veel leuker en uitdagender werk kunnen bezighouden. Het werk van developers zal voor een groot deel bestaan uit het geven van opdrachten aan AI. Een goede developer is straks een developer die het maximale uit AI weet te halen. 

De groei van ‘citizen developers’ zet door

App development wordt door AI toegankelijker voor een veel grotere groep mensen. Low-code heeft al voor een opkomst van ‘citizen developers’ gezorgd en dat zal alleen maar verder groeien.

Apps worden van hogere kwaliteit

Je ziet het al aan de MxAssist Performance Bot van Mendix waar we het eerder over hadden. AI maakt het veel makkelijker om best practises af te dwingen, waarmee fouten voorkomen worden. Bovendien kan AI heel goed worden ingezet bij het testen en debuggen van apps. De apps van de toekomst worden met behulp van AI veiliger en van hogere kwaliteit.

Het wordt juist géén eenheidsworst

Sommige mensen zijn bang dat AI ervoor gaat zorgen dat apps heel eentonig worden. Wij denken juist dat het tegenovergestelde gaat gebeuren. Doordat de basis veel sneller staat, kun je veel meer aandacht geven aan de extra’s. Bovendien kan AI in korte tijd een heleboel varianten maken. Ook door AI gegenereerd beeld en geluid biedt kansen. Het toevoegen van animatie aan je app wordt daardoor bijvoorbeeld veel simpeler en goedkoper.

Wij kijken uit naar de toekomst

Wij worden erg enthousiast van de ontwikkelingen in low-code en AI. We denken dat het vooral heel veel positieve dingen gaat brengen en dat we straks in kortere tijd nog veel toffere dingen kunnen bouwen.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?