Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 20 november 2020

Low-code of traditioneel programmeren?

Welke technologie kies je voor jouw applicatie: low-code of traditioneel? Bij JAM-IT werken wij met beide technieken en adviseren we je graag over de beste keuze. 

Denk je erover na om een web- of mobiele applicatie te (laten) ontwikkelen? Dan kan je dat op twee manieren doen: via een low-code platform of door middel van traditioneel programmeren.

Of je nu een native app of webapplicatie wilt bouwen, dat maakt niet uit. Maar hoe bepaal je welke technologie past bij jouw applicatie? In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Wil je eerst weten hoe een applicatie ontwikkelproces bij JAM-IT eruitziet?

Bij het ontwikkelen van applicaties wordt vaak gedacht aan traditioneel programmeren. Dit houdt in dat je met een programmeertaal (zoals Java of JavaScript) een applicatie bouwt. Een andere manier is met een low-code platform zoals Mendix, waarbij je gebruik maakt van kant-en-klare bouwblokken die je eenvoudig in de applicatie verwerkt.

De voor- en nadelen

Beide methodes hebben hun voor- en nadelen, en de keuze voor jouw applicatie hangt echt af van wat jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee je kunt bouwen, toekomstplannen voor meerdere applicaties, de kosten, etc. Hieronder lichten we de voor- en nadelen van low-code en traditioneel programmeren toe.

1. Snelheid

Bij traditioneel programmeren duurt het langer om een eerste versie van een applicatie te bouwen omdat je randzaken als privacy, security en de database zelf hoort te regelen. Low-code platforms werken sneller, doordat al deze zaken al geregeld zijn. Hierdoor kun je binnen een week een applicatie live zetten. Een goed voorbeeld hiervan is de Corona-app van de Gemeente Rotterdam.

JAM-IT ontwikkelde samen met de Gemeente Rotterdam binnen twee dagen een applicatie voor de GGD Rotterdam-Rijnmond om potenti?le Corona pati?nten te registreren, lees hier hoe ze dit voor elkaar kregen

2. Kosten

Het kostenplaatje ziet er bij beide methodes net anders uit. Bij een low-code platform betaal je maandelijks licentiekosten zolang de app online staat. Je kunt immers al die tijd gebruikmaken van de services van het platform. Dit betaalt zich terug als je die services daadwerkelijk gebruikt; bijvoorbeeld als het om een belangrijke app gaat waar continue aan doorontwikkeld wordt zodat de app kan inspelen op de veranderingen in wereld (meegaan met de tijd) of als er meerdere apps worden gemaakt.

Bij traditioneel programmeren betaal je in principe alleen de kosten om de app te maken en vervolgens de hosting kosten. Dit is voordelig als er minder doorontwikkeling nodig is bijvoorbeeld applicaties waarvan bekend is dat ze van tijdelijke aard zijn.

3. Afhankelijkheid

Werken met een extern platform betekent aan de ene kant dat je de voordelen van dat platform geniet, maar aan de andere kant dat je afhankelijk bent van een externe partij. Zij kunnen in de toekomst eventueel hun prijzen, diensten en voorwaarden aanpassen. Dit is belangrijk om mee te nemen in je afweging.

4. Digitale transformatie

Low-code programmeren is bij uitstek geschikt voor digitaal transformeren: je kunt zelf software ontwikkelen en daarmee continue vernieuwen en inspelen op de snel veranderende markt – zonder een IT- bedrijf te worden. In de blog ‘zelf applicaties ontwikkelen met low-code’ wordt dit verder uitgelegd.

Met een low-code platform kun je je eigen medewerkers inzetten om de app te helpen ontwikkelen en beheren, dit wordt ook wel Citizen development genoemd. De hele mindset van je bedrijf wordt hierdoor Agile, oftewel wendbaar. Dat maakt het makkelijker om op actuele zaken in te spelen en de app aan te passen, waardoor je (nog) beter kunt voldoen aan de eisen en verwachtingen van klanten.

Traditioneel ontwikkelen vereist kennis van programmeertalen en technische randzaken. Heb je deze kennis niet binnen je eigen bedrijf, dan zal je dit moeten uitbesteden aan een IT-bedrijf.

Alles op een rij

Low-code    Traditioneel
Snelheid++++++
Digitale transformatie++++++
Terugkerende kostenLicentieHosting
Onafhankelijkheid++++++
Styling (uiterlijk)++++++++

Welke technologie voor jouw applicatie?

Met deze blog willen we je informeren over low-code en traditioneel programmeren, zodat je weet welke oplossing het beste past bij jouw situatie. Als het goed is, heb je nu een duidelijk beeld van deze technologieën en hun voor- en nadelen.

Het is belangrijk om te weten dat beide technologieën kunnen voorzien in dezelfde complexiteit en functionele oplossingen. Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om het één of ander te doen, beide technologieën zijn geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven.

Wanneer wij een applicatie ontwikkelen voor jouw bedrijf, gaan we eerst met je in gesprek om bovenstaande factoren te bespreken. Hierbij proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van welke oplossing je nu zoekt en wat je toekomstplannen zijn. Op basis daarvan brengen we een advies uit over de juiste technologie voor je applicatie, zodat je een goede keuze maakt voor de korte en de lange termijn. En daarna gaan we de app natuurlijk voor je bouwen; op low-code of traditionele wijze.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?