Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 6 maart 2024

Starten met Mendix is makkelijker dan je denkt

Het is altijd spannend om te starten met nieuwe technologie. Waar begin ik? Wat komt er allemaal bij kijken? Wat heb ik straks? Begrijpelijke vragen die wij regelmatig krijgen. Het fijne aan Mendix is dat het enorm laagdrempelig is. Sterker nog: in een paar minuten kun je de basis van je applicatie al hebben staan. In dit artikel laten we je zien hoe makkelijk starten met Mendix is.

Een app bouw je in Mendix al in twee weken

Bij JAM-IT werken we in periodes van twee weken (een sprint). Het doel is om na die twee weken een werkend product of een onderdeel daarvan op te leveren. Dat lukt eigenlijk ook altijd. Dit zijn de stappen die we daarvoor samen met jou doorlopen:

  1. Bepalen wat voor applicatie het moet worden

Allereerst moet je in hoofdlijnen weten wat je app straks moet kunnen. Wat is het doel van de applicatie en wat worden de kernfunctionaliteiten?

  1. De minimale eisen vastleggen

Daarna kijken we welke functionaliteiten nodig zijn om live te kunnen met een eerste versie. We leggen in een projectmanagementtool vast wat we aan het einde van deze sprint opleveren. Zo zijn de verwachtingen voor iedereen helder.

  1. Een basisapp in Mendix creëren (in een paar minuten)

In Mendix heb je in een paar minuten een basisapp staan. Dat is een grote kracht van het Mendix-platform. Normaal gesproken moet je eerst zaken als hosting, databases, backups, logging en security regelen. Daar gaat aardig wat tijd (en geld) in zitten. In Mendix klik je op een paar knoppen en het wordt allemaal voor je geregeld. Daarna ligt er een robuust fundament, waarop je jouw applicatie kunt gaan bouwen.

  1. Functionaliteiten toevoegen

Mendix is een low-code platform. Dit soort platforms zijn erg visueel ingesteld en bieden kant-en-klare bouwstenen. Deze kun je via drag-and-drop met elkaar combineren. Coderen is alleen nodig als er wordt afgeweken van de standaard. Daardoor kunnen we de gewenste functionaliteiten vaak heel snel inbouwen.

  1. De applicatie live zetten

Is alles getest en zijn we klaar om live te gaan? Ook dat gaat erg snel. Versiebeheer in Mendix zorgt ervoor dat we makkelijk nieuwe versies kunnen uitrollen en terug kunnen gaan naar oudere versies als dat nodig is.

  1. Monitoring

Na livegang houden we de gezondheid van je app nauwlettend in de gaten. Mendix maakt dit makkelijk met overzichtelijke trendgrafieken, automatische waarschuwingen, live logs en debug mogelijkheden. Deze tools helpen ons om problemen snel op te sporen en de app soepel te laten draaien.

Start klein

Wij snappen dat het spannend is om in één keer een grote applicatie te laten bouwen in een nieuw platform. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Je kunt in Mendix prima klein beginnen. Digitaliseer bijvoorbeeld eerst een klein, minder belangrijk proces in Mendix. Of breng slechts een deel van een proces onder in Mendix en laat de rest nog op de oude manier verlopen (hier schreven we onlangs dit artikel over).

Klein beginnen levert een aantal belangrijke voordelen op:

  • Het voelt veel minder overweldigend
  • Je hebt heel snel resultaat, wat de energie in je team verhoogt en stakeholders blij maakt
  • Je kunt testen en feedback verzamelen, voor je de volgende stap zet

Vooral dat laatste voordeel is enorm belangrijk. Na elke stap leer je nieuwe dingen en kun je bijsturen. Daardoor eindig je straks met een veel betere applicatie dan wanneer je alles in één keer zou doen.

Wij laten je graag zien hoe simpel het is

Twijfel je of Mendix iets is voor jouw organisatie? Toets ons maar. Wij kunnen je in één dag al laten zien wat er mogelijk is.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

Gerelateerde blogs

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?