Applicaties met AR (augmented reality) zijn de laatste jaren zeer populair geworden. In deze blog vertellen we meer over de meerwaarde van AR aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Wat is augmented reality?
AR is een technologie waarbij je een 3D object toevoegt aan de werkelijkheid. Het object wordt geprojecteerd op de echte wereld, door het gebruik van een camerafunctie op een tablet, smartphone of AR-bril.
Je ervaring van de wereld kan met deze technologie worden verbeterd of vergroot. Hierbij worden afbeeldingen, geluiden en andere virtuele toevoegingen geïntegreerd met objecten in de echte wereld. Bekende succesvoorbeelden van AR zijn de apps van Ikea Mobile en Nintendo’s Pokémon Go.
Wat is het verschil tussen augmented reality en virtual reality?
In een 360 graden, meeslepend beeld, vervangt VR (virtual reality) de realiteit. Je speelt bijvoorbeeld een Super Mario game en jij bent Mario. Door een VR-bril zie je alleen de virtuele wereld. Bewegingen jij maakt in het spel, worden volledig waargenomen door jouw zintuigen. Kijk je naar links, dan beweegt de virtuele wereld met je mee. Terwijl AR de virtuele inhoud, waargenomen in 3D objecten, over de echte wereld projecteert. Je kunt hiermee de echte wereld nog zien.
“JAM-IT gaat mee met de tijd en vind het belangrijk om voor te sorteren op de toekomst.“
Martijn Raats
Praktijkvoorbeeld
De gemeente Rotterdam houdt zich voor diverse projecten ook bezig met AR. Mendix Expert Armando Jacobus werd hierbij gevraagd om advies hoe de gemeente door middel van augmented reality o.a. een betere dienstverlening kan leveren aan de inwoners van Rotterdam.
Wat kun je met AR?
Een voorbeeld is het project ‘de speeltuin’ van de gemeente Rotterdam. Het doel van dit project is om burgers te laten stemmen welk speeltoestel ze willen zien in hun buurt. Dit resulteert in een hogere interactie en betrokkenheid met de inwoners.
Bewoners ontvangen een brief van de gemeente met een QR-code. Door het scannen van de QR-code, met de app, verschijnt het speeltoestel en kun je kiezen uit diverse kleuren en modellen. Als extra toevoeging kunnen er ook geluiden worden toegevoegd van kinderen die spelen. Er wordt aan iedereen gevraagd om met een druk op de knop hun stem uit te brengen.
Daarnaast is het ook mogelijk om naar de speeltuin te gaan. In de speeltuin kan ook een bord met QR-code worden geplaatst en kunnen de bewoners ook via deze manier stemmen.
Wat levert AR me op?
Dankzij AR worden plannen minder abstract voor burgers zodat ze zich beter kunnen inbeelden wat het project inhoudt. Al met al, het stelt je als publieke overheid in staat om een bewustere keuze te maken waardoor je minder hoeft te corrigeren binnen je project. Daarnaast scheelt het ook in communicatiekosten omdat er geen folders of brochures meer hoeven worden gemaakt. Het kan daadwerkelijk leiden tot een kostenbesparing.
“Je kunt AR je zien als een toevoeging op je plannen, niet ter vervanging van.“
Armando Jacobus
Ander voorbeeld
Daarnaast is AR ook gunstig voor monteurs die aan industri?le systemen moeten werken. Met de hulp van AR kun je componenten/leidingen herkennen en daar vervolgens informatie over raadplegen zoals bijvoorbeeld montage instructies of voorraad. Met deze informatie kan de monteur sneller zijn werk kan doen en wordt hij beter begeleidt in zijn werkzaamheden. Dit resulteert in een significante kostenbesparing op langer termijn.