Skip naar hoofdcontent

Versterking door samenwerking: JAM-IT en MIC zetten technologie in voor veiligheid

Ontdek hoe technologie, innovatie en veiligheid samenkomen in de bijzondere samenwerking tussen JAM-IT en het Multi Intelligence Center (MIC) voor effectieve incidentbestrijding.

Klant

MIC

Diensten

Web Applicatie ontwikkeling

Jaar

2023

In dit artikel duiken we in de bijzondere samenwerking tussen JAM-IT en het Multi Intelligence Center (MIC), waarbij technologie en innovatie hand in hand gaan met de wereld van veiligheid. We bespreken het belang van MIC, de keuze om de handen met JAM-IT ineen te slaan en te werken in Mendix. Ook gaan we dieper in op de Beslishulp tool, waarvan de ontwikkeling momenteel in volle gang is.

Benieuwd naar het perspectief van Mendix op onze samenwerking met het MIC? Bekijk hun Customer Story hier!

Over MIC

Het Multi Intelligence Center (MIC) richt zich op het ondersteunen van hulpverleners op straat. MIC verzamelt en analyseert informatie om operationele beeldvorming te genereren. Hun ultieme doel is om de juiste informatie, in de juiste hoeveelheid, op de juiste plek en bij de juiste functionaris te krijgen. Hierdoor functioneert MIC als een waardevolle bron van ondersteuning. MIC streeft naar een geavanceerd systeem dat elke gebruiker op afstand helpt bij incidenten. Dit betekent dat wanneer een meldkamer een incident registreert, het MIC-systeem al vooruit denkt op basis van verzamelde data. Door deze proactieve benadering kunnen hulpverleners ter plaatse direct handelen en passende maatregelen nemen in noodsituaties. MIC zag in JAM-IT de ideale partner om hun ambitieuze doelen te realiseren en een verschil te maken in hun werkzaamheden.

Binnen het Multi Intelligence Center (MIC) vervult Robbert een cruciale rol op het gebied van digitale technieken en innovatie. Als verantwoordelijke voor deze aspecten, fungeert hij als de schakel tussen het team van JAM-IT en de wensen van de gebruikers. Hij benut zijn expertise om slimme oplossingen te bedenken die het werk efficiënter maken. Terwijl JAM-IT zich voornamelijk richt op het visualiseren van de data, zorgt Robbert ervoor dat de benodigde data aan de achterkant beschikbaar is.

Armando – Lead Developer – speelt een essentiële rol binnen dit project. “Aangezien de applicatie sterk afhankelijk is van data visualisatie, maakt het gebruik van Mendix en diens standaard componenten. Echter, gezien de complexiteit van de data en de specifieke vereisten voor visualisatie, gaat het al snel buiten de grenzen van de standaard componenten. Daar kom ik in beeld.”

Beslishulp

De Beslishulp tool speelt een cruciale rol bij het bieden van effectieve ondersteuning bij de bestrijding van incidenten. De app fungeert als een nauwlettende metgezel van hulpverleners vanaf het moment dat een melding binnenkomt bij 112. Het systeem analyseert voortdurend interne en externe bronnen en combineert deze als dwarsverbanden om betekenis te geven aan de verzamelde informatie, gebaseerd op de unieke invalshoeken van de betrokken diensten, zoals de brandweer, ambulance en politie.

Door duiding te geven op verschillende niveaus, worden de feiten geïnterpreteerd en vertaald naar taken en adviezen, die vervolgens worden gegenereerd. Dit resulteert in weloverwogen beslissingen op basis van de feiten, waardoor het personeel ter plaatse beter onderbouwde beslissingen kan nemen. De applicatie biedt ondersteuning op afstand aan de operationeel leidinggevende, waardoor beeldvorming vanuit een centrale locatie mogelijk is. Suraya van MIC heeft hiervoor een ontwerp gemaakt. Armando, als visualisatie-expert, zorgt in de geest van dit ontwerp voor de feitelijke visualisatie op een duidelijke en overzichtelijke manier, zodat alle informatie direct begrijpelijk is voor de gebruikers.

Het belang van data-gestuurde besluitvorming

Door real-time informatie te combineren en te analyseren, kunnen hulpverleners beter geïnformeerde beslissingen nemen, zoals bijvoorbeeld het identificeren van risico’s bij branden in specifieke structuren of situaties. Dit sluit nauw aan bij de missie van MIC om de juiste informatie op het juiste moment te leveren aan de juiste personen, en benadrukt het belang van de technologische innovaties die JAM-IT en MIC samenbrengen. Zie ook het artikel van Mendix waarin ze onze samenwerking met het MIC onder de loep nemen.

Mendix: De keuze voor een professionele en flexibele applicatie

Het Multi Intelligence Center (MIC) heeft bewust gekozen voor het gebruik van Mendix als applicatieplatform. Voorheen waren ze afhankelijk van een programmeur voor het implementeren van nieuwe wensen en aanpassingen, wat soms leidde tot vertragingen. MIC was op zoek naar een oplossing waarin standaard widgets reeds beschikbaar waren, zodat ze gemakkelijk aanpassingen konden maken wanneer dat nodig was. Dit bracht hen bij Mendix.

Door te kiezen voor Mendix hebben ze de mogelijkheid gekregen om op een gestructureerde manier met het ontwikkelproces om te gaan. Het biedt hen de flexibiliteit om uitzonderingen en aanpassingen op een efficiënte manier te implementeren, zonder volledig afhankelijk te zijn van individuele programmeurs. Dit is een belangrijke stap geweest in de professionalisering van hun werkwijze. MIC ziet Mendix als de ideale keuze om hun doelen te bereiken en ze zijn vol vertrouwen dat het platform hen in staat stelt om klaar te zijn voor de toekomst. Deze beslissing weerspiegelt hun streven naar een solide en toekomstbestendig applicatieplatform.

Steeds verder fine-tunen: Voortdurende afstemming op behoeften en feedback

Tijdens de overleggen tussen JAM-IT en MIC worden voortdurend de behoeften en functionaliteiten van MIC geëvalueerd. Het doel is om de applicatie verder te finetunen en aan te passen aan de praktische vereisten, zodat de eindgebruikers alles tot hun beschikking hebben om hun taken effectief en efficiënt uit te voeren. Deze applicatie, met zijn directe impact voor de hulpverleners op straat, vereist uiterste nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. De feedback die ontvangen wordt, helpt bij het optimaliseren van de app om aan de hoge verwachtingen te voldoen.

Een belangrijke stap voor JAM-IT

Onze samenwerking illustreert niet alleen onze betrokkenheid bij het ondersteunen van publieke instanties, maar ook onze toewijding aan het leveren van innovatieve oplossingen die een bredere impact hebben. Beslishulp vertegenwoordigt dan ook een belangrijke stap voor JAM-IT, omdat we met deze app mogen bijdragen aan de verbetering van besluitvormingsprocessen en informatievoorziening binnen de publieke sector. Alles moet feilloos werken en de informatie moet kristalhelder zijn. Het team neemt de verantwoordelijkheid van deze app dan ook uiterst serieus, aangezien de belangen die ermee gemoeid zijn groot zijn. Het streven is om een applicatie te leveren die optimaal functioneert en de gebruikers in staat stelt hun taken met succes uit te voeren, met de hoogst mogelijke precisie en betrouwbaarheid.

De samenwerking tussen MIC en JAM-IT is niet zonder uitdaging geweest. Aanvankelijk hadden we te maken met twee verschillende werelden die met elkaar in contact moesten komen. Het vereiste begrip, communicatie en het overbruggen van verschillen om op één lijn te komen. Maar door de tijd heen hebben beide partijen zich opengesteld voor elkaars perspectieven en zijn ze erin geslaagd om elkaars werelden te verkennen.

“In deze samenwerking vullen we elkaar perfect aan omdat wij (MIC) de achterkant maken en JAM-IT de voorkant. De overleggen die we hebben zorgen voor de verbinding en uiteindelijk zorgt JAM-IT voor het resultaat in het visuele en wij zorgen aan de achterkant dat de data werkt.”

– Robbert

Door de synergie die uiteindelijk is gecreëerd, kunnen we krachtige en innovatieve oplossingen ontwikkelen die de voorkant en de achterkant naadloos met elkaar verbinden.

BNL Public Sector Connect

Onlangs hebben we tijdens het BNL Public Sector Connect evenement een presentatie gehouden over de Beslishulp app. In het hoofdkantoor van Mendix in Rotterdam gaf Armando Jacobus namens JAM-IT een inspirerende presentatie over onze samenwerking met Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hierbij stond de Beslishulp applicatie centraal, een innovatief hulpmiddel dat voortkwam uit deze bijzondere samenwerking.

Tijdens de presentatie hebben we, aan de hand van visuele demonstraties, duidelijk gemaakt hoe de applicatie datagestuurde besluitvorming ondersteunt. Deze tool voorziet hulpverleners in het hart van de operatie van cruciale informatie tijdens noodsituaties. Om het publiek beter te betrekken, hebben we interactieve cases gepresenteerd die een kijkje boden in de ervaringen van de daadwerkelijke gebruikers van de app.

De toekomst

JAM-IT gaat binnenkort een kijkje nemen in de meldkamer om te ervaren hoe het er daar daadwerkelijk aan toe gaat. Door persoonlijk aanwezig te zijn in de meldkamer, krijgt het team van JAM-IT de kans om de werkomgeving en de uitdagingen waar de hulpverleners dagelijks mee te maken hebben, van dichtbij te ervaren.

De samenwerking tussen JAM-IT en MIC reikt verder. Zo hebben we – naast het ontwikkelen van Beslishulp – ook de verantwoordelijkheid op ons genomen om een portal te creëren voor de veiligheidsregio. Samen blijven we bouwen aan innovatieve oplossingen, waarbij ze zowel de technische aspecten als de bredere maatschappelijke impact in gedachten houden.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?