Skip naar hoofdcontent

TestamentHulp tool van Thuisnotaris

Toegankelijk je testament opstellen met de TestamentHulp tool van Thuisnotaris

Klant

Thuisnotaris

Diensten

Web Applicatie ontwikkeling

Jaar

2022

Over Thuisnotaris

Thuisnotaris is een samenwerkingsverband tussen een notariskantoor en een testament-advieskantoor. Samen hebben zij de afgelopen jaren al bijna 20.000 klanten geholpen aan een goed testament. Nu zetten zij hun ervaring in om het opstellen van een testament zo toegankelijk en luchtig mogelijk te maken.

thuisnotaris.nl

De uitdaging

Het testament onder de aandacht brengen van een grotere doelgroep

Een testament opstellen voelt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show. De dood is een vervelend onderwerp en mensen zijn er liever niet mee bezig. Het zijn vooral 60+-ers die er over nadenken. Maar ook voor jonge mensen is een testament belangrijk. Als je geen testament hebt geldt namelijk het wettelijk erfrecht. Dat kan er toe leiden dat je erfenis bij de verkeerde personen terecht komt, dat er te veel erfbelasting moet worden betaald of dat voogdij niet goed is geregeld. Daarom wil Thuisnotaris het opstellen van een testament zo toegankelijk en luchtig mogelijk maken.

De oplossing

Een self-service tool, gebouwd in Mendix

Mathijs Bakker, projectmanager bij Thuisnotaris vertelt: “We willen het opstellen van een testament toegankelijk maken voor een zo groot mogelijke doelgroep. Daarom bedachten we een tool waarmee mensen zelfstandig hun wensen en mogelijkheden in kaart kunnen brengen. Gewoon thuis op hun telefoon, tablet of laptop. Ze hoeven geen persoonlijke gegevens in te vullen, zodat de drempel extreem laag blijft. Pas na het doorlopen van de tool beslissen ze of ze een testament willen laten opstellen. Dan vragen we natuurlijk wel om persoonlijke gegevens.”

Voor Erfrechtplan, een van de partijen achter Thuisnotaris, bouwde JAM-IT eerder al een tool waarmee adviseurs samen met klanten alle wensen en mogelijkheden voor het testament kunnen doornemen. Nu moest er een zelfde soort tool komen, maar dan een stuk laagdrempeliger en simpeler. Omdat mensen deze tool zelfstandig kunnen doorlopen zijn gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid extreem belangrijk. We bouwden de tool met Mendix en konden veel onderdelen van de tool voor Erfrechtplan hergebruiken.

Het proces

Samenwerken in sprints

“Ik vond de samenwerking erg prettig. Vanaf het begin hadden we veel contact. Daardoor wisten we precies waar we ons in het project bevonden.”

Mathijs Bakker, projectmanager bij Thuisnotaris

Thuisnotaris had al een vrij duidelijk beeld van hoe de tool eruit moest zien. Ze leverden onder andere stroomschema’s aan voor de processen. Toen was het onze taak om te achterhalen wat ze écht wilden en hoe wij dat konden omzetten naar een applicatie. Wij wisten niks over testamenten en Thuisnotaris niks over development. Daarom was het belangrijk om nauw met elkaar samen te werken. 

We werkten in dit project met Scrum. We hadden steeds sprints van 2 weken waarin we nieuwe functionaliteiten opleverden. Vervolgens kon Thuisnotaris deze functionaliteiten testen en eventueel feedback delen. 

Mathijs vertelt: “Ik vond de samenwerking erg prettig. Vanaf het begin hadden we veel contact. Daardoor wisten we precies waar we ons in het project bevonden. Tijdens corona hadden we elke ochtend een korte online standup. Daarin bespraken we dingen als ´wat hebben we gisteren gedaan?’, ‘wat gaan we vandaag doen?’, ‘zijn er bijzonderheden?’. Toen het weer kon kwamen we eens per week of twee weken in het echt samen.

Ik heb door deze werkwijze echt het gevoel dat we het samen hebben gedaan. We vulden elkaar goed aan. Ik wilde dat het team kritisch kon zijn en het zou aangeven als zij iets anders zouden aanpakken. Dat gebeurde ook. Ik kreeg kritische vragen en we konden het eerlijk met elkaar delen als we het even niet snapten. Zo hebben we veel van elkaar geleerd.”

Technische uitdagingen

Tijdens elk project zijn er speciale wensen die voor uitdaging zorgen. Ook bij dit project was dat het geval.

Een complex ontwerp technisch mogelijk maken

Na het doorlopen van het eerste deel van de tool krijgt de gebruiker een overzicht te zien met de onderdelen die in het testament komen. De designer maakte hiervoor een mooi, maar complex ontwerp. De onderdelen worden namelijk geplot op een weg, maar het aantal onderdelen verschilt afhankelijk van de keuzes die je maakt. We moesten dus berekenen hoeveel onderdelen er per regel moesten komen én we moesten dit ook responsive maken. Dit was een uitdaging, maar het is gelukt.

Stijl makkelijk aanpassen voor andere bedrijven

Thuisnotaris heeft de ambitie om deze tool ook beschikbaar te stellen aan derde partijen. Bijvoorbeeld goede doelen. We hebben alle stijlcomponenten daarom dynamisch gemaakt. Zo is de stijl van de app heel makkelijk aan te passen aan de huisstijl van andere bedrijven.

Op het laatste moment een onderdeel losknippen

Ongeveer halverwege het ontwikkelen kwam de vraag of we het onderdeel voor een levenstestament ook apart konden aanbieden. Afhankelijk van waar de gebruiker vandaan komt moet deze alle vragen of alleen de levenstestamentvragen te zien krijgen. Gelukkig hadden we er al voor gezorgd dat de verschillende onderdelen makkelijk los te knippen waren en konden we dit redelijk simpel regelen.

Het resultaat

“Ik ben trots op wat we hebben neergezet.”

De eerste klanten gaan momenteel door de tool. Doordat we pas net live zijn is het nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten. Maar er staat een tool om trots op zijn.Mathijs: “Ik ben trots op wat we hebben neergezet. We zijn erin geslaagd om een tool te maken die het opstellen van een testament laagdrempelig en luchtig maakt. Het speelse design speelt daarin een grote rol, dat maakt het minder zwaar. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze tool echt een verschil gaan maken.”

What’s next?

De komende tijd gaan we data verzamelen en analyseren hoe gebruikers door de tool bewegen. Zo kunnen we de tool stap voor stap verder optimaliseren.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!