Skip naar hoofdcontent

Hypotheek Risicoscan

Klant

Vereniging Eigen Huis

Diensten

Web Applicatie ontwikkeling

Jaar

2019

Vereniging Eigen Huis komt op voor de belangen van huiseigenaren. Uit een recent onderzoek van hen is gebleken dat veel mensen denken dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet kunnen afbetalen, waardoor ze in de problemen komen. Adviespartner Netvice heeft dit risico ingezien en heeft aan Vereniging Eigen Huis aangeboden om een applicatie te ontwikkelen waarmee mensen inzicht krijgen in hun financiële situatie. Netvice heeft JAM-IT gevraagd deze applicatie te maken, en zo ontstond de Hypotheekrisicoscan.

De klant

Vereniging Eigen Huis is een onafhankelijke vereniging die opkomt voor de belangen van (toekomstige) huiseigenaren. Ze houden zich bezig met de koop en verkoop van woningen, en duurzaam en betaalbaar wonen. Ze ondersteunen meer dan 760.000 leden als belangenbehartiger, dienstverlener en woningmarkexpert ineen.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Dit is een type hypotheek waarbij de hypotheeknemer alleen rente hoeft te betalen gedurende de looptijd van de hypotheek. Als de consument geen vrijwillige aflossingen doet, dan blijft de schuld tot het einde van de looptijd even hoog.

Aan het einde van de looptijd of wanneer het huis verkocht wordt, moet de restschuld in een keer afgelost worden, bijvoorbeeld met de overwaarde van het huis. Als dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld als het huis in waarde gedaald is), zal de bank voorstellen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit is echter alleen mogelijk als het inkomen hoog genoeg is. Een hoge restschuld aan het einde van de looptijd brengt dus grote risico’s met zich mee.

Onderzoek door Vereniging Eigen Huis heeft aangetoond dat meer dan een derde van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek denkt dat ze hun schuld niet kunnen aflossen aan het eind van de looptijd. Dit is een zorgwekkend aantal mensen met een hoog risico.

Vereniging Eigen Huis werkt samen met Netvice om oplossingen te bedenken voor dit soort kwesties. In dit geval introduceerde Netvice het idee van een applicatie als middel om leden te informeren over hun persoonlijke risiconiveau. Ze hebben JAM-IT gevraagd een tool te ontwikkelen waarmee consumenten hun eigen risiconiveau kunnen berekenen.

De oplossing

In samenwerking met Netvice heeft JAM-IT de Hypotheekrisicoscan ontwikkeld. Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek kunnen de tool gebruiken om te ontdekken hoeveel risico ze lopen. De resultaten worden direct op de pagina getoond. Vervolgens kunnen de gebruikers de conclusie downloaden als PDF bestand, waarin wordt uitgelegd hoe het risico ontstaan is.

De Hypotheekrisicoscan is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Vereniging Eigen Huis en Netvice. Deze had stroomdiagrammen opgesteld waarin alle variabelen gecombineerd werden met de volgende stap. JAM-IT vertaalde dit naar Mendix, om deze om te zetten naar een tool. Het visuele karakter van Mendix zorgde ervoor dat JAM-IT duidelijk aan Vereniging Eigen Huis en Netvice kon laten zien hoe de tool werkte. JAM-IT gebruikte vervolgens hun eigen WordTemplater om de conclusierapporten te genereren, en gebruikte de Office 365 API om deze automatisch om te zetten naar PDF bestanden om te downloaden.

De Hypotheekrisicoscan is AVG-proof, doordat het consumenten niet vraagt om persoonlijke informatie. Alle data wordt dus anoniem verzameld.

Het resultaat

De Hypotheekrisicoscan maakt het mogelijk voor Vereniging Eigen Huis om hun leden te informeren over hun persoonlijke financiële situatie. Dit is een extra service bij hun lidmaatschap. Consumenten die ontdekken dat ze een hoog risico hebben kunnen verdere begeleiding aanvragen bij Vereniging Eigen Huis.

De oplossing is efficiënt en rendabel, doordat consumenten het zelf kunnen gebruiken zonder verdere hulp nodig te hebben. De tool is gemakkelijk in gebruik en beschermt de anonimiteit van de gebruikers, waardoor het bereik aanzienlijk is. De tool is inmiddels al meer dan 156.500 keer succesvol gebruikt.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?